RSS Feed for This PostCurrent Article

Fototips 2: Köpa kamera

Har du funderat på att skaffa dig en digitalkamera?
Eller är det dags att rentav köpa en ny?
Här får du några tips du kan ha i åtanke när du gör ditt köp.

Bestäm först vilken typ av kamera du vill satsa på – och verkligen behöver.
Ska du fotografera ofta i vardagliga sammanhang ska du satsa på en smidig kompaktkamera för max ett par tusenlappar. Den har den oslagbara fördelen att man kan ha den i fickan vart man går, så att man alltid är redo när motivet med stor M dyker upp.
Ska du fotografera mycket, kanske rentav bilder som ska användas i proffssammanhang, så är det dags för en digital systemkamera. Du har då fördelarna med utbytbara objektiv och möjligheten att påverka din bild i alla steg. Nackdelen är att kameran blir stor och ofta kräver att man har en rejäl fotoväska för tillbehören. På de flesta digitala systemkameror finns möjligheten att använda helautomatik, men du kan också välja att göra alla inställningar manuellt.
Jag har både en liten smidig kompaktkamera som jag ALLTID har med mig, och en systemkamera av god kvalitet med två olika zoomobjektiv som jag använder när jag ska fotografera mer målmedvetet.

När du ska köpa din digitalkamera är det några detaljer du bör tänka på:
• Välj alltid en kamera av ett känt märke, alltså från ett företag som har gjort kameror en lång tid före digitalkamerans genombrott, till exempel Nikon, Canon, Olympus, Minolta, Pentax osv. De vet av erfarenhet hur man gör fotooptik med kvalitet, och man kan därför lita på att man får en bra lins i sin kamera. Uppstickare som heter saker i stil med Digi-Shot eller PhotoKvick är inget att satsa på…
• Stirra dig inte blind på det där med megapixlar! Det har blivit ett försäljningsargument att ha så många pixlar som möjligt. Oftast klarar man sig alldeles utmärkt med 5-6 megapixel – om man inte ska trycka 60×80-affischer av sina bilder, eller lägga in dem i högupplösta trycksaker som böcker eller tjusiga broschyrer. Om tillverkaren har pressat upp pixelantalet kan det istället leda till att bilderna blir korniga.
• När det gäller zoomen så kolla enbart på värdet för optisk zoom. Tre gånger räcker gott och väl. Det där med en massa gånger digital zoom ska du strunta i. Allt den digitala zoomen kan göra gör du mycket bättre själv i datorn i efterhand.
• Välj gärna en kameramodell som har både bildskärm och sökare (”titthål”). Skärmen kan vara svår att använda vid svåra ljusförhållanden – den blänker i solsken och visar inga detaljer i mörka miljöer. Kolla också att skärmen har bra upplösning så att du ser bilden tydligt både när du ska ta den och om du vill granska den i efterhand.
• Se till att kameran har ett uppladdningsbart batteri av bra kvalitet, och köp till ett extra samtidigt med kameran. På så sätt kan du alltid ha ett laddat batteri i reserv. En extern laddare är bättre än modeller där man laddar batteriet med sladden direkt in i kameran, eftersom det låser kameran i flera timmar medan den laddas.
• Minneskortet som följer med kameran är ofta mycket litet, så köp till ett rejält stort på en gång. Det är så snopet att komma hem med sin kamera bara för att upptäcka att man kan ta ett tjugotal bilder innan kortet ät fullt… Ett tumregel är att ett foto i bra kvalitet taget med en 7-megapixelkamera kräver ca 1 Mb utrymme, så då kan du lätt räkna ut hur många du rymmer på det medföljande minneskortet. För systemkameror med 10 megapixels upplösning kan bilden bli över 4 Mb stor.
Det är också praktiskt att ha många minneskort om t.ex. flera klasser eller förskoleavdelningar ska samsas om kameran. Då kan varje grupp ha sitt eget kort som man tömmer och raderar när det blir fullt.

Fortsättning följer!

Trackback URLPost a Comment