RSS Feed for This PostCurrent Article

Fotoskolan 3: Börja fotografera

Dags att fotografera? Här kommer några tips!

bildkvalitet_utsnitt.jpg

Bildkvalitet
Ta alltid dina bilder med den högsta kvalitet som din kamera klarar av! På det viset får du en stor bildfil som kan ge stora, skarpa utskrifter. Du har också möjlighet att ta mindre utsnitt ur bilden med bibehållen kvalitet. (Skaffa ett rejält stort minneskort till kameran så behöver du inte tömma den så ofta. Är ni flera grupper på en skola/förskola som delar på en kamera, så ha gärna varsitt kort!)
De inställningar som jag beskriver brukar finnas på de flesta digitalkameror. Läs i din instruktionsbok om du inte vet hur du hittar dem!

tredjedel.jpg

Tredjedelsregeln
En bild där man placerat motivet – till exempel solen på en solnedgångsbild – exakt i bildens centrum kan upplevas som ganska enformig och stereotyp. Ett bättre sätt att skapa dynamik och intresse i bilden är att tänka i tredjedelar. Pröva med att placera huvudmotivet i skärningspunkten en tredjedel in från respektive kant och se vad som händer!
Har du sedan möjlighet att ta med något föremål som ligger i förgrunden så har du dessutom åstadkommit ett helt annat djup i bilden.

makro.jpg

Extrema närbilder – macro
Något som är mycket spännande är att krypa riktigt nära sitt motiv med hjälp av närbildsfunktionen, makro. Den finns oftast lätt tillgänglig: du brukar hitta en knapp med en liten blomma på. Många kameror har makrofunktion i två steg. Med inställningen supermakro kan man komma bara några cm från sitt motiv och fånga pyttesmå, fina detaljer. En rolig övning i en klass eller barngrupp kan vara att låta dem fotografera vardagliga föremål i närmiljön med supermakro och sedan låta de övriga gissa vad det föreställer.

Detta var de första råden i min fotoskola. Mer när jag hinner!

Trackback URLPost a Comment