RSS Feed for This PostCurrent Article

Fotoskolan 4: Ännu mer fototips

image1.jpg

image2.jpg

Motljusfotografering
När man vill fotografera någonting som befinner sig i motljus, till exempel med ett fönster i bakgrunden, måste man slå på blixten
manuellt för att lysa upp sitt motiv. Annars mäter kameran ljuset i den upplysta bakgrunden och det egentliga motivet kommer bara att avteckna sig som en silhuett. Detta fenomen kan också uppträda när man fotograferar utomhus i klart solljus. Det kan kännas konstigt att slå på blixten i en sådan situation, men det hjälper! Kameran har oftast en liten, lättåtkomlig knapp med en
blixt på. Den trycker man på tills en blixtsymbol syns på displayen.

image3.jpg

image4.jpg

Röda ögon
Röda ögon på bilden uppstår när man tar blixtbilder i dåligt ljus – pupillen är vidgad och det röda är näthinnans blodkärl som reflekterar blixten. Man kan komma till rätta med det genom att tända ljuset i rummet ett tag innan man ska fotografera och sedan släcka precis innan man trycker av. Man kan också ta ett par blixtbilder i rad av samma motiv så blir effekten mindre på de senare bilderna. Många kameror har en funktion som reducerar röda ögon. Kameran bränner då av en serie små, korta blixtar i snabb följd just innan själva fotot tas. Som du ser på bilderna här ovanför så brukar det också gå ganska bra att retuschera röda ögon i datorn.

Trackback URLPost a Comment